Er zijn veel redenen om niet te spreken op een uitvaart.
Te spannend, te emotioneel.
Er is maar één reden om het wel te doen: dit is de laatste keer dat je het kán doen. Dus ga ervoor!
Om het je makkelijker te maken geef ik je een paar tips voor spreken tijdens een uitvaart.
Blijf in je emotie, die mag er zijn!
De grootste angst van naastbestaanden op een uitvaart is dat ze emotioneel worden en geen woord gaat uitkrijgen. Laat dat vooral geen reden zijn om niet te spreken op een uitvaart van een geliefden. Accepteer de emotie en reken erop dat deze komt (vaak gaat het dan juist heel goed!). Zorg voor een glaasje water of iemand naast je. Dat helpt. Met die emotie valt het dan allemaal wel mee.
Kort en krachtig is de antwoord
Een mooie lengte voor een speech tijdens een uitvaart is vijf minuten. Dat zijn ongeveer 500 woorden (100 woorden is één minuut). Helemaal als jij niet de enige bent die een speech zal voorbereiden voor de uitvaart is het krachtiger om kort en bondig te speechen dan lang. Je publiek heeft, maar beperkt aandacht. Probeer ook niet af te dwalen tijdens je speech en blijf bij wat je geschreven heeft.
Wat is de belangrijkste ding die jij wil vertellen?
Om te komen tot die 500 woorden zul je ook heel veel weg moeten laten. Ga er vanuit dat juist heel veel je speech niet haalt. Wat is écht belangrijk? Zorg dat je verhaal dáár over gaat. De rest is vaak bijzaak en leidt eigenlijk af van wat je wilt dat mensen onthouden. Stel jezelf de vraag: ‘Als ik één ding moet kiezen dat mensen onthouden uit mijn verhaal (en dus van de overledene), wat is dat dan?’. Dan is 500 woorden ineens weer meer dan genoeg.
Blijf bij de overledenen
Zó vaak gaan speeches tijdens een uitvaart over de emotie van degene die spreekt. Hoe verdrietig hij of zij is, het gaat niet om jou. Je wilt een eerbetoon brengen aan degene die is overleden. Waak voor verhalen ‘waar je bij had moeten zijn’. Richt je verhaal op het hele publiek. Niet alleen een klein kringetje. Zorg dat iedereen je kan volgen.
Blijf ademen
Hoe gek het ook klinkt: vergeet niet te ademen. Van de spanning zit je adem heel hoog. Ik betrap mezelf er ook heus nog wel eens op. Zet twee voeten stevig op de grond en adem een paar keer in en uit. Als je dit doet ‘zakt’ je adem meteen en wordt je vanzelf rustiger, waardoor je langzamer gaat praten. Geeft jezelf een minder gehaast gevoel, maar ook fijner voor je publiek om naar te luisteren.
Jij kan het!
Je kunt tegen jezelf zeggen hoe spannend je het allemaal vindt. En een ervaring uit het verleden neem je misschien mee naar nu. Maar het is vandaag. Niet het verleden. En ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dat werkt ook andersom. Als het een keer niet zo goed ging betekent dat niet dat het nu ook niet goed gaat. Geloof in jezelf en zeg dat vooral ook tegen jezelf. Praat jezelf moed in, in plaats van jezelf de put in te praten.
Jouw kracht ligt in jezelf! Jij bent sterker dan jij denkt.
Nee, dit schrijf ik niet zomaar! Het is echt waar: je bent sterker dan je denkt. Soms zijn wij aan het begin zo gespannen dat wij al onze zelfvertrouwen kwijt zijn. Wil jij heel graag spreken, dan kan jij het! Neem voorzorgsmaatregelen (glaasje water, iemand die ernaast zou staan) en geloof in jezelf.
Vanuit de focus, door te oefenen en door te vertrouwen kan je het gewoon. Natuurlijk, het is spannend. Maar je bent sterker dan je denkt. Dus dat spreken op de uitvaart van een geliefde. Dat kan je gewoon!
Soms wil je zelf niet spreken op een uitvaart, maar wil jullie als familie wel een persoonlijke touch toevoegen? Dan is een woorddienstbegeleider, uitvaartspreker of ritueelbegeleider altijd een optie. Die begeleid jullie tijdens de voorbereiding fase en spreek namens de familie.